fbpx

Gecertificeerde FG/DPO opleidingen mkb of zorg- en welzijn: bestaat dat?

Er zijn veel organisaties die ‘gecertificeerde’ FG/DPO opleiding voor MKB of zorg- en welzijn aanbieden, zoals Certified Data Protection Officer (CDPO). Maar wat klopt er eigenlijk van deze gecertificeerde opleidingen? De kosten van een zogenaamde ‘gecertificeerde’ FG/DPO opleiding MKB of zorg- en welzijn zijn ook veel hoger dan een praktische FG/DPO opleiding. Maar is dit wel reëel? Hoe zit het eigenlijk met die certificaten en FG-registers die je overal tegenkomt?

Gecertificeerde FG/DPO opleidingen zakelijk Nederland (mkb) of zorg- en welzijn

De Europese privacytoezichthouders geven in de Guidelines on Data Protection Officers uitleg over de FG. Hierin wordt uitgelegd wat een FG moet weten en kunnen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt geen eisen op opleidingsgebied en er bestaat geen FG/DPO opleiding MKB of zorg- en welzijn die door de AP is gecertificeerd. Veel organisaties gaan slim om met de tot nu toe niet beschermde titel FG/DPO titel. Je betaalt veel voor een opleiding met de verwachting dat je dat straks als een gecertificeerde FG/DPO aan de slag kunt, maar dat is helaas anders. Organisaties zijn vrij om de term ‘certificering’ te gebruiken voor hun FG/DPO opleidingen. Echter zijn deze opleidingen niet gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens of de Europese privacytoezichthouders. Het is altijd verstandig om de kleine lettertjes goed te lezen en altijd door te vragen wat er precies wordt bedoeld met een certificering en wat de meerwaarde ervan is. Lees hier ook de voor- en nadelen van iapp-certificering. Ook het bestaan van FG-registers is iets wat door veel organisaties in het leven is geroepen. Het komt erop neer dat elke organisatie een eigen register bijhoudt van deelnemers van hun eigen FG/DPO opleidingen onder het mom dat het om een FG-register gaat van ‘gecertificeerde’ FG’s/ DPO’s. Het is gewoon een register van de organisatie zelf!

Praktische FG/DPO opleiding MKB en zorg- en welzijn

Een FG moet bovengemiddelde vakkennis hebben van de AVG en van de praktijk van gegevensbescherming. Het concrete kennisniveau en vaardigheden die een FG/DPO moet hebben, is afhankelijk van de organisatie. Een FG/DPO die bijvoorbeeld beschikt over een uitstekende juridische kennis over de AVG, maar heel weinig weet wat er eigenlijk afspeelt op de werkvloer in een welzijnsorganisatie of een mkb-bedrijf, zal geen verbinding kunnen maken tussen AVG  en de organisatie. Zonder praktische kennis zal het heel lastig worden om binnen de organisatie een cultuur van dataprotectie en privacy te ontwikkelen. Een FG/DPO moet ook praktische kennis hebben van de organisatie en sector waarin die actief is.

AVG-trainingen biedt alleen praktische FG/DPO opleidingen voor MKB of zorg- en welzijn aan waarin je door middel van casussen en praktijkgerichte opdrachten de expertise kan opdoen die je als FG/DPO nodig hebt in je dagelijkse praktijk. De trainingen zijn ontwikkeld door experts uit het werkveld.

Meer informatie

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder.

 

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen