fbpx

Iapp-certificering: de voor- en nadelen

Er zijn op dit moment veel IAPP partners die CIPP/E trainingen en het CIPP/E-examen aanbieden. De vraag die vaak wordt gesteld is welke meerwaarde deze certificeringen heeft voor bijvoorbeeld een AVG-manager/AVG-professional, een DPO of een FG werkzaam in een Nederlandse organisatie. Wat zijn de voor- en nadelen van een CIPT Preparation Course en het CIPT-examen?

Voordelen

Een CIPT Preparation Course en het CIPT examen kan voordelen opleveren voor privacy professionals die werken voor organisaties die veel persoonsgegevens doorgeven vanuit Nederland naar het buitenland. Het is voor een DPO/FG best handig om te weten wat het niveau van gegevensbescherming is in de landen waarmee zijn/haar organisatie mee samenwerkt. U moet dan wel kijken voor welk programma of programma’s u kiest. Als u bijvoorbeeld kiest voor CIPP/E, dan gaat de training alleen over de gegevensbescherming in Europa. Je hebt dan nog niet écht een internationale certificering!

Nadelen

Zoals eerder is aangegeven, is het belangrijk om zichzelf af te vragen of u een internationale certificering écht nodig heeft om uw AVG-werkzaamheden binnen uw organisatie in Nederland uit te kunnen voeren. Welke meerwaarde levert een iapp certificering voor u in uw werkpraktijk op?

De CIPP/E trainingen en het CIPP/E examen zijn in het Engels en het is vooral veel theorie die u moet bestuderen. De taal vormt een barrière en de praktische kant is afwezig.

Ook wordt er gezegd dat het CIPT-examen niet onderschat moet worden. U moet flink aan de bak om de leerstof goed te kunnen begrijpen, want alleen oefenen met examenvragen en het bestuderen van de theorie blijkt niet voldoende te zijn.

De kosten van deze CIPP/E-trainingen en het CIPP/E-examen zijn niet mals. U moet bijvoorbeeld betalen voor een CIPT Preparation Course, vervolgens betaalt u voor het CIPT-examen en IAPP-lidmaatschap apart. Alles bij elkaar opgeteld, wordt een flink bedrag dat u moet neertellen. Wellicht is het verstandig om het verdienmodel van iapp kritisch door te nemen. Met een CIPP/E training bijvoorbeeld, niet écht een internationale certificering!

De International Association of Privacy Professionals (iapp) gevestigd in Amerika, dus heeft u ook te maken met Amerikaanse regels. Op de website van iapp is het ook even schrikken als u hun iapp-restitutie- en kredietbeleid leest. Stel dat u niet in staat bent om een training bij te wonen, dan krijgt u uw geld niet terug, maar wordt het bedrag omgezet als krediet voor toekomstige IAPP-aankopen. Het krediet blijft twee jaar geldig. Ook hier is het zeer aan te bevelen om de voorwaarden van iapp goed door te nemen alvorens in zee te gaan met de organisatie.

Vraag om informatie of ga zelf op zoek naar informatie en maak bewuste keuzes.

Bronnen

Iapp

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen