fbpx

Het CIPP/E certificaat is niet gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens

Wat houdt een CIPP/E certificaat precies in? Is een CIPM-certificaat gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens? Is een IAPP-training écht nodig om als privacyexpert aan de slag te gaan? Deze vragen worden heel vaak aan ons gesteld en dat is niet gek, want er zijn verschillende partijen die IAPP-trainingen aanbieden. De belangrijke feiten over de IAPP-trainingen zijn vaak in de kleine lettertjes te vinden. Zoals de vraag of een certificaat van een CIPP/E training, CIPM training of een CDPO training door de Autoriteit Persoonsgegevens is gecertificeerd.

IAPP-trainingen en de Autoriteit Persoonsgegevens

In de Guidelines on Data Protection Officers geven de Europese privacytoezichthouders bijvoorbeeld uitleg over de rol en taken van een Functionaris gegevensbescherming (FG). Hierin wordt uitgelegd wat een FG moet weten en kunnen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt geen eisen op opleidingsgebied en er bestaat geen FG/DPO opleiding MKB of zorg- en welzijn die door de AP is gecertificeerd. Er zijn geen privacy opleidingen die gecertificeerd zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of de Europese privacytoezichthouders. De IAPP-trainingen zijn dus ook niet gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Inhoud van een CIPP/E training

Het is ook belangrijk en slim om kritisch te kijken naar de inhoud van een bijvoorbeeld CIPP/E training. Wat krijg je precies voorgeschoteld tijdens zo’n training? Is het lesmateriaal in het Nederlands of in het Engels beschikbaar? Aan de hand van de inhoud kun je kritische vragen aan jezelf stellen:

  • Wat heb je precies nodig om aan de slag te kunnen als privacyexpert?
  • Kun je wel uit de voeten met het lesmateriaal in het Engels?
  • In hoeverre verschilt deze training van andere trainingen?
  • Heb je CIPP/E certificaat écht nodig om je werk goed te kunnen doen?

De kosten van CIPP-trainingen

Een CIPP-training is vaak duurder dan een training van een Nederlandse organisatie. U moet bijvoorbeeld betalen voor een Preparation Course, vervolgens betaalt u voor het examen en voor IAPP-lidmaatschap apart. Alles bij elkaar opgeteld, wordt een flink bedrag dat u moet betalen. De International Association of Privacy Professionals (IAPP) is in Amerika gevestigd, dus heeft u ook te maken met Amerikaanse regels en wetgeving. Op de website van iapp is het ook even schrikken als u de IAPP Refund and Credit Policy leest. Stel dat u niet in staat bent om een training bij te wonen, dan krijgt u uw geld niet terug, maar wordt het bedrag omgezet als krediet voor toekomstige IAPP-aankopen. Het krediet blijft twee jaar geldig. Ook hier is het zeer aan te bevelen om de voorwaarden van iapp goed door te nemen.

Waarom bieden wij geen IAPP-trainingen aan?

AVG-trainingen biedt geen IAPP-trainingen aan, omdat het niet is gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Onze FG’s hebben praktische opleidingen voor Functionaris Gegevensbescherming (FG) ontwikkeld waarin alle facetten van de AVG wordt uitgelegd aan de hand van theorie, casussen en praktische opdrachten. Met onze opleidingen kunnen FG’s/DPO’s direct aan de slag en wij garanderen altijd persoonlijke aandacht, ook na de opleiding.