fbpx

5 feiten over iapp-trainingen en iapp-examens

De voordelen van iapp-trainingen kun je vaak in het Engels op de websites van de aanbieders vinden. Dat is prima, maar zou het niet reëler zijn om ook de andere kant van de medaille te laten zien. Dat scheelt veel vragen en weten mensen waar ze aan toe zijn. We hebben daarom een overzicht gemaakt van feiten (voor- en nadelen) over de iapp-trainingen.

Investeer slim en voordelig in je carrière als privacy professional. Maar wees ook kritisch in wat je nodig hebt als Nederlandse privacy professional en wat je feitelijk aangeboden krijgt door Amerikaanse partijen.

  1. Certificatie iapp-trainingen

De iapp-trainingen zoals CIPP/E, CIPM en CIPT zijn niet geaccrediteerd door de Autoriteit Persoonsgegevens, maar door het American National Standards Institute (ANSI). Een Amerikaanse organisatie met een hoofdkwartier in Washington. Er zijn aanbieders die beweren dat een iapp-certificaat nationaal erkend is, dus in Nederland erkend zijn door privacy professionals. Echter klopt er hier niks van. In dit artikel van ICT-recht lees je ook dat er geen opleiding bestaat die door de AP is gecertificeerd.

*Privacy professionals die werkzaam zijn in Nederlandse organisaties, moeten zich afvragen of ze een accreditatie van Amerikaanse organisatie nodig hebben om hun verantwoordelijkheid op het gebeid van informatiebeveiliging en privacy te tonen. Wellicht is zo’n accreditatie voor privacy professionals die werkzaam zijn in Amerikaanse bedrijven of andere internationale organisaties wel een must. Voor een Data Protection Officer of Functionaris gegevensbescherming in Nederland is het Nederlands Genootschap van Functionarissen (NGFG) zeker raadzaam. Je bent dan lid van een Nederlands netwerk, je hebt te maken met Nederlandse praktijkvoorbeelden en je krijgt kennis en producten aangeboden die je direct kunt toepassen. In een Amerikaans netwerk zal dat toch anders zijn. Privacy professionals die werkzaam zijn in het onderwijs hebben veel meer aan Kennisnet, dan een Amerikaans netwerk van privacy professionals.

  1. Lesmateriaal en examens iapp-trainingen zijn niet in het Nederlands beschikbaar

Het is goed om te weten dat het lesmateriaal en examens van CIPP/E, CIPM en CIPT niet beschikbaar zijn in het Nederlands.

*Houd er rekening mee dat de taal een barrière kan vormen. Ook wordt er gezegd dat het CIPT-examen niet onderschat moet worden. Je moet flink aan de bak om de leerstof goed te kunnen begrijpen, want alleen oefenen met examenvragen en het bestuderen van de theorie blijkt niet voldoende te zijn. Op de website van iapp staat ook dat een training geen garantie geeft dat je voor een CIPP/E, CIPM en CIPT examen zal slagen.

  1. Voorbereidingstijd examens iapp-trainingen moet je niet onderschatten

Zoals hierboven aangegeven, moet je flink aan de bak om je goed voor te bereiden voor een iapp-examen. Het Engelstalige examen bestaat uit 90 meerkeuzevragen en duurt 150 minuten. Iapp geeft aan rekening dient te houden met minimaal 30 uur aan examenvoorbereiding voor het CIPP/E examen. Om examen te mogen doen is het IAPP lidmaatschap vereist. Check altijd goed of dit inbegrepen is in de training, want anders moet je dit zelf betalen.

  1. Geen inzage in onjuiste antwoorden van een iapp-examen

Je krijgt geen inzage in je foute antwoorden. Je krijgt ook niet te zien hoeveel antwoorden je correct hebt beantwoord.

*Het kan best lastig zijn als je niet weet welke fouten je hebt gemaakt tijden een CIPP/E, CIPM en CIPT examen. Zeker als je 375 US dollar moet betalen voor een herexamen. Informeer ook altijd goed hoeveel herkansingen je mag maken en wat gebeurt er als je de herkansing(en) niet haalt. Informeer ook of de Nederlandse aanbieder jou hierin verder begeleidt of word je doorgestuurd naar iapp en moet je alles zelf uitzoeken.

  1. Voordelen van iapp-trainingen

Lees ook de voordelen van iapp-trainingen. Die zijn via de websites van de aanbieders vaak in het Engels te vinden. Heb je als privacy professional veel te maken met internationale samenwerkingen waarbij veel persoonsgegevens worden verwerkt, dan is kan een iapp-training een goede optie zijn. Neem wel alles eerst goed door, laat je goed informeren en zorg ervoor dat je ook genoeg tijd reserveert voor de training, voorbereiding en het examen.

Waarom bieden wij geen IAPP-trainingen aan?

AVG-trainingen biedt geen IAPP-trainingen aan, omdat het niet is gecertificeerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Onze FG’s hebben praktische opleidingen voor Functionaris Gegevensbescherming (FG) ontwikkeld waarin alle facetten van de AVG wordt uitgelegd aan de hand van theorie, casussen en praktische opdrachten. Met onze opleidingen kunnen FG’s/DPO’s direct aan de slag en wij garanderen altijd persoonlijke aandacht, ook na de opleiding.

Bronnen: iapp, ICT-recht, Autoriteit Persoonsgegevens, NGFG, Kennisnet