fbpx

Wat maakt een gemeente zo kwetsbaar voor cybercrime?

Gemeenten in Nederland staan in toenemende mate onder druk van cybercrime (Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024). Cyberdreigingen nemen snel toe, waardoor gemeenten meer nodig hebben om dit probleem aan te pakken. Uit het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 blijkt dat er drie soorten cybercrime een grote rol spelen: ransomware, kwetsbaarheden in software en gevaren in ketens. Gemeenten verwerken veel (vertrouwelijke) gegevens. Een cyberaanval is namelijk een groot risico voor een gemeente en het komt steeds vaker voor. Bovendien kan de schade van een cyberaanval vervelende gevolgen hebben voor een gemeente. Denk aan onterechte toegang tot vertrouwelijke of bedrijfsgevoelige gegevens. Dat wil een gemeente natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wat maakt een gemeente zo kwetsbaar voor cybercrime? Wat kan een gemeente doen om deze kwetsbaarheden aan te pakken? In het rapport staan 6 succesfactoren waarmee gemeenten aan de slag kunnen om de basis op orde te brengen.

6 succesfactoren om gemeenten weerbaarder te maken tegen cybercrime

De eerste succesfactor is financiën. Het is van belang om budget te reserveren voor informatiebeveiliging en privacy. De tweede succesfactor is techniek. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat de basismaatregelen tegen cybercrime op orde zijn. Eigenaarschap management is de derde factor. Het is van essentieel belang dat informatiebeveiliging en privacy op de managementagenda van de gemeente komt te staan. Het management is ook verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. Hoe meer security awareness er is op managementniveau, hoe beter dat is voor het weerbaar maken van de organisatie. De vierde succesfactor gaat over organisatie. Investeren in voldoende kennis, vaardigheden en samenwerking is belangrijk. Binnen de organisatie moet er een open en veilige (privacy) cultuur ontstaan. De vijfde succesfactor bevat samenwerkingsverbanden. Hierbij gaat het om goede afspraken maken en ook erop toezien. De laatste succesfactor is de factor mens. Een belangrijke bouwsteen om gemeenten weerbaar te maken tegen cybercrime is awareness creëren op alle niveaus binnen de gemeente. In de praktijk zijn veel datalekken terug te voeren op een gebrek aan digitaal bewustzijn en andersom. Informatieveiligheid vraagt om doorlopende aandacht.

Security awareness creëren

Wil je als gemeente investeren in doorlopende security awareness? Heb je daarbij hulp nodig? Ben je op zoek naar volledige ontzorging? We bieden verschillende oplossingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Denk daarbij aan trainingen voor medewerkers, FG, CISO, Privacy Officer, management en dienstverlening. We hebben ook phishing simulatie in ons aanbod.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek of vraag een DEMO aan.

Gemeente en cybercrime

 

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen