Ransomware-aanvallen zijn een groeiende dreiging voor bedrijven van elke omvang. Het kan rampzalig zijn als een aanval lukt, waarbij gevoelige bedrijfsdata gegijzeld wordt en vaak losgeld wordt geëist. Gelukkig zijn er proactieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op een ransomware-aanval te minimaliseren. Hier zijn zeven tips om je bedrijf te beschermen.
Voer regelmatig back-ups uit
Het maken van regelmatige back-ups van je bedrijfsgegevens is één van de meest fundamentele verdedigingen tegen ransomware. Door te zorgen voor een up-to-date en veilige back-up van alle belangrijke data, kun je snel herstellen zonder afhankelijk te zijn van cybercriminelen. Bewaar deze back-ups offline of in een cloudomgeving met sterke encryptie om te voorkomen dat ze geïnfecteerd raken.
Tip: Automatiseren van back-ups kan ervoor zorgen dat dit proces niet over het hoofd wordt gezien.
Zorg voor sterke beveiligingssoftware
Installeer betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware op alle apparaten binnen je netwerk. Kies voor software die regelmatig updates ontvangt om de nieuwste bedreigingen te detecteren en te blokkeren. Daarnaast kan endpoint detection and response (EDR) helpen om verdachte activiteiten vroegtijdig op te sporen en te isoleren.
Tip: Zet ook firewalls in en schakel beveiligingsopties als “sandboxing” en “application whitelisting” in om verdachte software van onbekende bronnen te blokkeren.
Train medewerkers op veilig internetgebruik
Medewerkers zijn vaak de zwakste schakel als het gaat om cyberbeveiliging. Een phishingmail of onbewuste download van een besmette bijlage kan rampzalige gevolgen hebben. Investeer in bewustwordingscampagnes en trainingen om medewerkers te leren hoe ze verdachte e-mails, links en bijlagen kunnen herkennen.
Tip: Organiseer regelmatig ‘phishing-tests’ om het bewustzijn te verhogen en medewerkers alert te houden.
Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA)
Een goed wachtwoordbeleid is essentieel. Zorg ervoor dat medewerkers sterke en unieke wachtwoorden gebruiken voor elk account en voer een verplichting in om ze regelmatig te wijzigen. Multi-factor authenticatie (MFA) voegt een extra laag beveiliging toe door naast het wachtwoord een tweede verificatiemethode te eisen, zoals een code op de telefoon of biometrische verificatie.
Tip: Overweeg een wachtwoordmanager te implementeren om veilige wachtwoordopslag en beheer te vergemakkelijken.
Implementeer netwerksegmentatie
Netwerksegmentatie zorgt ervoor dat je netwerk in kleinere delen wordt opgesplitst. Hierdoor wordt de impact van een eventuele ransomware-aanval beperkt, omdat aanvallers niet automatisch toegang hebben tot het hele netwerk. Scheid bijvoorbeeld gevoelige data en belangrijke servers van de rest van je netwerk.
Tip: Beperk toegang tot deze segmenten tot slechts een paar essentiële medewerkers.
Blijf altijd bij met software-updates
Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software om toegang te krijgen tot netwerken. Door je software (inclusief besturingssystemen en applicaties) regelmatig te updaten en te patchen, sluit je de meeste zwakke plekken die een toegangspoort kunnen vormen voor ransomware.
Tip: Stel automatische updates in waar mogelijk om menselijke fouten te voorkomen.
Ontwikkel een incident response plan
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan een aanval altijd plaatsvinden. Een goed uitgewerkt incident response plan helpt je snel en effectief te reageren. Dit plan moet duidelijke stappen bevatten voor isolatie van de besmette systemen, communicatie met betrokken partijen en herstel van back-ups. Door regelmatig scenario’s te testen en te evalueren, blijft het plan actueel en effectief.
Tip: Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het incident response plan en dat sleutelfiguren hun verantwoordelijkheden kennen.
Zoek je een oplossing voor security awareness medewerkers?
Het versterken van medewerkers tegen ransomware-aanvallen is essentieel voor de cyberveiligheid van een organisatie. Hier zijn de mogelijkheden die wij in ons aanbod hebben om jouw medewerkers weerbaarder te maken tegen ransomware:
- Doorlopende training cybersecurity en privacy awareness: Organiseer periodieke bewustwordingssessies en trainingen over de gevaren van ransomware en hoe het werkt. Deze trainingen moeten ingaan op phishing e-mails, verdachte links en downloads en hoe ransomware zich kan verspreiden.
- Simulaties van phishing-aanvallen: Voer regelmatig simulaties uit waarbij medewerkers in een veilige omgeving worden blootgesteld aan nep-phishing e-mails. Dit helpt hen om echte aanvallen sneller te herkennen.
Vraag een demo aan of download onze brochure voor meer informatie.