fbpx

Trap niet in de val, herken internetoplichting overal

Cybercriminelen gaan met de tijd mee en worden steeds inventiever. Ze misleiden je met valse websites, sturen je berichten in naam van een familie, vriend of vriendin of doen zich voor als een overheidsinstantie of een bank om je in de val te lokken. Ze gebruiken niet alleen e-mail, maar ook WhatsApp, sms, Facebook, Instagram, Messenger, enz. In dit artikel ontdek je wat je moet doen om niet in de val te trappen van cybercriminelen.

Internetoplichters herkennen en vermijden?

Dat doe je in 4 stappen:

Stap 1: Vraag jezelf af of het klopt. Is het realistisch wat er wordt aangeboden? Is het realistisch dat die organisatie op deze manier contact met je opneemt?

Stap 2: Weet met wie je te maken hebt. Klik niet zomaar op een linkje of open niet zomaar een bijlage als je de afzender niet kent. Wees verstandig en controleer altijd eerst de identiteit van de organisatie of verkoper.

Stap 3: Zoek informatie op. Kijk of je meer informatie kunt vinden over de diensten of producten die worden aangeboden. Bij twijfel, moet je geen risico nemen en het aanbod negeren.

Stap 4: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke gegevens.

Cybercriminelen zitten niet stil, ze maken dankbaar gebruik van actualiteit. Wees dus altijd op je hoede. Maak gebruik van goed spamfilters, installeer antivirusprogramma’s op je apparaten en meld valse personen en organisaties bij FRAUDEHELPDESK.

Meer informatie?

Heeft u belangstelling voor onze AVG-trainingen? We hebben AVG-trainingen ontwikkeld voor het Onderwijs, MKB, Kinderopvang en Zorg en Welzijn. Voor elke doelgroep een eigen training passend bij de werksituatie.

NIEUW: We bieden een totaaloplossing Privacy365 om het privacybewustzijn van de gehele organisatie doorlopend te borgen.

Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een demo aan.