fbpx

Privacy en online onderwijs: Welke applicaties zijn AVG-proof?

Scholen zijn dicht vanwege het coronavirus en leraren onderzoeken continu hoe ze het online onderwijs kunnen verbeteren. Door online onderwijs zijn er nieuwe vragen en nieuwe behoeftes ontstaan. Op verschillende websites, forums en sociale media is zichtbaar hoe leraren over en weer informatie delen over online lesgeven. Vragen waarmee leraren zitten, hebben vaak te maken met veilig thuiswerken en ict. Maar we merken dat er ook veel vragen zijn over de privacy. Is die app of tool wel privacy-proof? Deze vraag wordt de laatste tijd vaak gesteld door leraren en scholen. Kennisnet heeft een privacy-quickscan applicaties ontwikkeld die een overzicht geeft van belangrijke privacy-kenmerken van applicaties omtrent leerlinggegevens. Lees verder meer informatie over deze privacy-quickscan applicaties.

Privacy-kenmerken

De privacy-quickscan applicaties van Kennisnet beschrijft 5 privacy-kenmerken van applicaties of de leveranciers die deze applicaties aanbieden:

  • Verwerking persoonsgegevens leerlingen.

Applicaties waarvoor een inlogaccount of een e-mailadres nodig is, verwerken wel persoonsgegevens.

  • Privacyconvenant

Het privacyconvenant vormt in ieder geval een goede basis.

  • Verwerkersovereenkomst

De verwerkingsverantwoordelijke heeft een verantwoordingsplicht en moet daarom verwerkersovereenkomsten met de leveranciers van de applicaties afsluiten.

  • Doorgifte persoonsgegevens binnen en buiten de EU

Doorgifte van persoonsgegevens vanuit Nederland naar het buitenland mag alleen als een land voldoende bescherming biedt. Binnen de EU is het niveau van gegevensbescherming gelijk.

  • Commerciële doeleinden

Wees alert! Er zijn applicaties die in hun voorwaarden aangeven gegevens te delen met derde partijen voor commerciële doeleinden.

Privacy – quickscan applicaties voor po

Klik hier.

Privacy – quickscan applicaties voor vo

Klik hier.

Goed om te weten

Kennisnet geeft expliciet aan dat deze scan een hulpmiddel is voor het maken van een eerste inschatting van de privacyrisico’s die kleven aan bepaalde applicaties. De scan kan nadrukkelijk niet gebruikt worden als een goed/fout-lijst en kan ook niet gebruikt worden om een advies te geven over welke producten te gebruiken. Het is aan de verwerkingsverantwoordelijke om te onderzoeken welke privacyrisico’s kleven aan bepaalde applicaties.

Suggesties voor andere artikelen

Phishing en thuiswerkers

AVG tijdens de coronacrisis

25 tips voor thuiswerkers

Bronnen

Autoriteit Persoonsgegevens

Kennisnet

Privacyconvenant

Meer informatie?

Wilt u meer weten over privacy en online onderwijs? Of heeft u belangstelling voor onze AVG-trainingen?

We hebben een AVG-training voor leraren, AVG-training voor OOP, AVG-training voor leidinggevenden, AVG-training voor ib’ers.

Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een demo aan.