fbpx

Privacy en onderwijs: 6 tips om WhatsApp-fraude te voorkomen

Elke dag worden talloze mensen slachtoffer van WhatsApp-fraude. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldt op hun website dat sinds een aantal weken een toename is waargenomen van WhatsApp-fraude. Het hacken van WhatsApp-accounts kan gevolgen hebben voor informatiebeveiliging en privacy. Vóór de coronacrisis kwamen ongeveer 120 tot 150 aangiftes per week binnen en sinds april 2020 komen er ongeveer 700 aangiftes per week binnen. WhatsApp-fraude is één van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. Binnen het onderwijs wordt er ook veel gebruik gemaakt van WhatsApp voor onderlinge communicatie. WhatsApp wordt veelal gebruikt vanwege laagdrempeligheid en het gebruikersgemak. Echter kan het ‘zakelijk’ gebruik van WhatsApp risico’s met zich meebrengen. Lees onze 6 tips om uw school te beschermen tegen WhatsApp-fraude.

Tip 1

Gebruik de factsheet berichtenapps van het NCSC om een risico-afweging te maken voor het gebruik van berichtenapps voor uw school.

Tip 2

Ga zorgvuldig om met het delen of opslaan van vertrouwelijke, gerubriceerde en privacygevoelige informatie van leerlingen, ouders en medewerkers. Volgens het rijksbeleid mag je die niet delen en opslaan in openbare online diensten.

Tip 3

Maak goede afspraken met medewerkers van uw school. Alle medewerkers moeten in principe gebruikmaken van de door de school aangewezen kanalen om vertrouwelijke informatie over leerlingen, ouders en collega’s te delen.

Tip 4

Het is handig en zeker overzichtelijk om een onderscheid te maken in communicatie op zakelijke en privé apparaten.

Tip 5

Maak afspraken met medewerkers omtrent het opslaan van zakelijke informatie en zakelijke contactgegevens in hun privé smartphone. Het veiligste is om dit gewoon niet te doen.

Tip 6

Moedig iedereen (dus ook leerlingen) op uw school aan om hun accounts te beschermen met tweefactorauthenticatie. Om bijvoorbeeld een WhatsApp-account te beschermen met tweefactorauthenticatie kost maar een minuut.

  1. Ga naar WhatsApp
  2. Klik op instellingen
  3. Klik op account
  4. Klik op verificatie in twee stappen
  5. Bedenk een code
  6. Bevestig je code
  7. Voer een e-mailadres in
  8. Bevestig het e-mailadres
  9. Klik op gereed en je bent klaar.

Bronnen

Fraudehelpdesk

Nationaal Cyber Security Centrum

Politie

Meer informatie?

Heeft u belangstelling voor onze AVG-trainingen? We hebben AVG-trainingen ontwikkeld voor het Onderwijs, MKB en Zorg en Welzijn. Voor elke doelgroep een eigen training passend bij de werksituatie.

NIEUW: We bieden een totaaloplossing Privacy365 om het privacybewustzijn van de gehele organisatie (onderwijs) doorlopend te borgen.

Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag een demo aan.