fbpx

Hoe zorg je ervoor dat werknemers een datalek melden?

Een datalek kan vervelende gevolgen hebben voor een organisatie als het een grote hoeveelheid persoonsgegevens betreft, maar ook als het om gevoelige gegevens gaat. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van kinderen, financiële gegevens, medische gegevens of kopieën van identiteitsbewijzen. Voor organisaties is het daarom belangrijk om werknemers van dit onderwerp op de hoogte te brengen. Uit een rapport van het onderzoeksteam van KnowBe4 blijkt dat één op de vijf werknemers niet weet met wie contact te zoeken bij een datalek en welke acties ze moeten ondernemen. Het gaat om werknemers die geen security awareness trainingen hebben gekregen. Als een werknemer een datalek veroorzaakt en dat niet meldt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor een organisatie. Zijn jouw werknemers goed getraind op het gebied van cybersecurity en privacy? Het is belangrijk dat werknemers weten wat een datalek is, hoe ze dit kunnen herkennen en wie in de organisatie verantwoordelijk is voor een eventuele melding bij de AP.

Moedig het melden van datalekken aan

Datalekken zijn niet altijd te voorkomen, maar je kan als organisatie wel maatregelen treffen om de kans op een datalek te verkleinen en om de schade te beperken. Welke lessen zijn bijvoorbeeld te halen uit een datalek? Train je werknemers in het herkennen van datalekken. Leer ze welke acties ze moeten ondernemen als ze een datalek hebben veroorzaakt of als ze een datalek vermoeden. Onderneem gericht acties, zoals een security awareness training voor jouw medewerkers.

Vragen over datalekken?

Heb je een vraag over het melden van datalekken of over datalekken in het algemeen? Kijk dan eerst bij veelgestelde vragen over de meldplicht datalekken op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.

Cybersecurity awareness training voor werknemers?

Ben je op zoek naar een cybersecurity awareness training voor je werknemers? Kijk dan op onze website. We hebben security awareness trainingen voor elke doelgroep en voor elke branche.

Deel dit artikel via:

Gerelateerde artikelen