fbpx

Hoe verhoog ik de cyberawareness van mijn medewerkers?

Door meer en doorlopend cyberawareness bij jouw medewerkers te creëren, verlaag je de kans op een ransomwareaanval of datalek aanzienlijk. Bijna 90 procent van alle datalekken of ransomwareaanvallen ontstaat door menselijk handelen. Maar hoe maak je je medewerkers bewust van cyberrisico’s die constant op de loer liggen?

Meer cyberawareness verlaagt cyberrisico’s

Meer bewustwording op het gebied van cybersecurity en privacy bij jouw personeel is een belangrijke eerste stap als je de kans op een ransomwareaanval of datalek wilt verlagen en de informatiebeveiliging van je organisatie wilt verhogen.

Een medewerker die zich beter bewust is van cyberrisico’s, kan cyberrisico’s en datalekken herkennen en melden. Goed getrainde medewerkers weten dat cybercriminelen misbruik maken van kwetsbaarheden, zoals het misbruiken van vertrouwen van medewerkers door in te spelen op hun emoties. Ook beseffen cyberbewuste medewerkers zich dat nieuwe technologieën en innovatie cyberrisico’s met zich meebrengt.

Nu de ransomwareaanvallen ook in Nederland blijven toenemen, is het belangrijk om jouw medewerkers bewuster te maken op het gebied van cybersecurity en privacy.

Bewustwording om cybercriminaliteit te voorkomen

Zijn jouw medewerkers voldoende op de hoogte van cyberrisico’s? Denk daarbij aan:

  • Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts: Door hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts of diensten, kunnen medewerkers een beveiligingsrisico creëren voor de organisatie. Een cybercrimineel die van één account of dienst het wachtwoord weet te achterhalen, kan dan dus ook alle andere accounts misbruiken. Het is van belang dat medewerkers hun accounts beter beschermen door bijvoorbeeld gebruik te maken van tweefactorauthenticatie.
  • Datalekken: Bij een datalek gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens. Maar ook om het ongewenst vernietigen, verliezen, wijzigen en verstrekken van persoonsgegevens. Hierdoor kunnen de betrokken personen of organisatie(s) namelijk schade leiden. Gegevens van klanten, leerlingen, patiënten of medewerkers komen op straat te liggen of worden te koop aangeboden op het internet.
  • Phishing: voorkom phishing door cyberawareness te creëren rondom cybersecurity en privacy. Cybercriminelen grijpen elke kans om gegevens te stelen. Het gaat bijvoorbeeld om inloggegevens, wachtwoorden en bankgegevens.
  • Hacken: cybercriminelen proberen toegang te krijgen tot de systemen van de organisatie/het bedrijf. Dit doen ze door berichten met links naar downloads te versturen of bijlagen met kwaadaardige software mee te sturen. Als ze eenmaal in de systemen zijn, stelen ze belangrijke bedrijfsgegevens, versleutelen ze gegevens, kijken ze op afstand mee of sluizen ze tegoeden weg. Verhoog de cyberawareness van medewerkers om hacks te voorkomen.

Cyberawareness bij personeel verhogen

Het is belangrijk om de cyberawareness bij het personeel te verhogen. Zorg dat ze de datalekken en cyberrisico’s kennen van ransomware, phishing, enzovoorts. Als een medewerker zich realiseert welke soorten cyberdreigingen er zijn, opereert hij of zij vaak een stuk alerter.

Om cyberawareness te vergroten, is een passend programma nodig. Wil je succes boeken, dan moeten de cybersecurity en privacy trainingen afgestemd zijn op jouw organisatie en de functies/verantwoordelijkheden van jouw medewerkers. Een leidinggevende heeft bijvoorbeeld op een heel manier te maken met cybersecurity en privacy dan een secretaresse. Er is een doorlopende en complete doorlopende oplossing beschikbaar. Dat is Privacy365 – een programma gericht op cybersecurity en privacy en uitbreidbaar met phishing simulatie.

Cybersecurity en privacy verbeteren

Verbeter of verhoog de cybersecurity en privacy awareness van je medewerkers aan de hand van de volgende stappen:

  • Geef een cybersecurity en privacy training: de cyberawareness onder medewerkers neemt snel toe door een terugkerende cybertraining passend bij hun functie/verantwoordelijkheid. Gebruik de trainingen van Privacy365 om je medewerkers te wijzen op specifieke cyberrisico’s.
  • Doe een phishing-simulatietest: Herkennen je medewerkers phishingmails en sms-berichten? Test ze en maak ze weerbaar tegen phishing met phishing simulatie. Een phishing simulatie is een ‘valse’ phishingmail die bij jou in je mailbox komt als echt. De phishingmails worden vaak periodiek verstuurd waardoor een bedrijf beter inzicht krijgt in het kennisniveau van haar medewerkers. Lees meer over onze Full-service Phishing Simulatie.
  • Nulmeting cybersecurity en privacy niveau medewerkers: Met een nulmeting krijg je inzicht in hoe weerbaar jouw organisatie is tegen cybercriminaliteit en geeft je een goede risicoanalyse op verschillende onderwerpen.
  • Andere hulpmiddelen: maak ook gebruik van nieuwsbrieven, posters en FAQ cybersecurity en privacy om de boodschap over te brengen. Op deze manier vergroot je de betrokkenheid van je medewerkers.

Waarom Privacy365 voor jouw bedrijf?

Privacy365 biedt en totaalpakket voor elke sector. Kies voor topservice, optimale ondersteuning en laat je volledig ontzorgen. Met Privacy365 heb je alles goed geregeld!

Train medewerkers om ze bewust te maken van cyberrisico’s zoals ransomware, hacken, phishing en datalekken. Privacy365 is hier de perfecte manier voor. Via dit doorlopende programma train je jouw medewerkers structureel om cybercriminaliteit te herkennen, hoe te handelen bij bijvoorbeeld phishing of een datalek en hoe ze andere cyberdreigingen kunnen aanpakken.

Lees meer over Privacy365.